Forum Διδασκαλία Εξετάσεις Αποτελέσματα

Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου
Ο Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου (ΑΚΕΔ) συγκροτήθηκε το 1983 από το προσωπικό των πρώην Εδρών Φιλοσοφίας και Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Οικονομικής. Το προσωπικό του Τομέα αποτελείται από επιστήμονες Οικονομολόγους, Φιλοσόφους, Ιστορικούς, Νομικούς και Κοινωνιολόγους (αρκετοί από τους οποίους είναι Μηχανικοί ή Φυσικοί).

Ο Τομέας καλύπτει τις επιστημονικές περιοχές της Φιλοσοφίας, της Επιστημολογίας, της Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας, της Κοινωνιολογίας και της Κοινωνιολογίας του Χώρου, της Οικονομικής, της Οικονομικής των Επιχειρήσεων, του Δικαίου της Τεχνικής Νομοθεσίας και της Ιστορίας των Ιδεών, και της Φιλοσοφίας της Τέχνης. Στις περιοχές αυτές προσφέρει μαθήματα σε όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου, τα οποία διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν μαθήματα γενικής παιδείας, τα οποία αποσκοπούν στο να μεταδώσουν στους σπουδαστές του ΕΜΠ το σύνολο των απαραίτητων γενικών επιστημονικών γνώσεων, θεμελιώδες υπόβαθρο για κάθε επιστήμονα. Ακόμη, υπάρχουν μαθήματα που βοηθούν τους μηχανικούς στην επικοινωνία με επιστήμονες άλλων κλάδων, στη συμμετοχή τους στη διεπιστημονική έρευνα, καθώς επίσης και κατά την εξάσκηση του επαγγέλματός
τους. Κύριος στόχος των μαθημάτων του Τομέα είναι να εξοικειώσουν τους σπουδαστές με τη μεθοδολογία της επιστημονικής σκέψης.

Ορισμένες από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τομέα διεξάγονται σε συνεργασία με άλλους Τομείς και Σχολές του ΕΜΠ. Ενθαρρυντική είναι η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των φοιτητών στο πλαίσιο των Διπλωματικών Εργασιών που εκπονούνται στον Τομέα, και η επίδοσή τους στις εργασίες αυτές.

Στο μάθημα της Οικονομίας διδάσκονται:
* Ιστορία των Οικονομικών Θεωριών, η οποία έχει ως στόχο να εισαγάγει τους φοιτητές στις βασικές σχολές οικονομικής σκέψης, μέσα από τις οποίες αναπτύχθηκε η σύγχρονη Οικονομική Επιστήμη, και διατυπώθηκαν οι βασικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις στα οικονομικά φαινόμενα.

* Μακροοικονομική Θεωρία: Σκοπός του μαθήματος είναι η γνωριμία με το θεωρητικό αντικείμενο και τα εργαλεία έρευνας της Νεοκλασικής Οικονομικής Ανάλυσης.

* Εισαγωγή στη Θεωρία των τρόπων παραγωγής: Αντικείμενο του μαθήματος είναι η θεωρία της παραγωγής στην ιστορικο-παραγωγική και τεχνικο-οικονομική της διάσταση.

* Μικροοικονομική: Εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές αρχές της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης με έμφαση στην Μικροοικονομική ανάλυση.

* Οργάνωση και Διοίκηση των Επιχειρήσεων: Διδάσκονται οι αρχές και λειτουργίες της οργάνωσης όπως και οι σύγχρονες θεωρίες για την οργάνωση και Διοίκηση των επιχειρήσεων. Στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους σπουδαστές στην ανάλυση των μεγεθών και των σχέσεων που αφορούν την οργάνωση και Διοίκηση της επιχείρησης.


Στο μάθημα «Στοιχεία Δικαίου και Τεχνικής Νομοθεσίας» επιχειρείται μία γενική θεώρηση του Δικαίου, και επεξηγούνται οι βασικές νομικές έννοιες του Δημοσίου, Ιδιωτικού, Εμπορικού, Ευρωπαϊκού και Ναυτικού Δικαίου. Παράλληλα διδάσκεται το Πολεοδομικό Δίκαιο, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, η προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, και η νομοθεσία για την Κατασκευή των Δημοσίων Έργων. Σκοπός του μαθήματος είναι αφ’ ενός να μάθουν οι φοιτητές τις βασικές νομικές έννοιες, και αφ’ ετέρου να αποκτήσουν εξειδικευμένες νομικο-τεχνικές γνώσεις στην Τεχνική Νομοθεσία για την άσκηση του επαγγέλματός τους ή την περαιτέρω Μεταπτυχιακή εκπαίδευσή τους.

Στο μάθημα της Κοινωνιολογίας προσδιορίζονται το αντικείμενο και οι μέθοδοι της Κοινωνιολογίας, και στην Κοινωνιολογία του Χώρου επιχειρείται μία θεωρητική προσέγγιση του αστικού χώρου, και ερευνάται η αστικοποίηση ως καθολικό κοινωνικό φαινόμενο.

Στις επιστημονικές περιοχές της Φιλοσοφίας και Επιστημολογίας διδάσκονται τα
ακόλουθα μαθήματα:
* Εισαγωγή στη Φιλοσοφία

* Φιλοσοφία των Επιστημών

* Επιστημολογία-Θέματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών

* Φιλοσοφία της Τέχνης

* Ειδικά Θέματα Φιλοσοφίας

* Θεωρία της Γνώσης στη Νεότερη και Σύγχρονη Φιλοσοφία

* Εισαγωγή στην Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας

* Ιστορία της Επιστήμης

* Ιστορία του Πολιτισμού

* Ιστορία και Φιλοσοφία της Τεχνολογίας

* Ιστορία των Φυσικών Επιστημών

* Ειδικά Θέματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης

* Στοιχεία Φιλοσοφίας-Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας

Σημαντικές είναι οι δραστηριότητες του Τομέα στο Μεταπτυχιακό Επίπεδο. Το Πρόγραμμα Φιλοσοφίας και Ιστορίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας (ΠΦΙΕΤ) που ξεκίνησε το 1983 εξελίχθηκε σε ένα πλήρες πρόγραμμα σπουδών, με διετή κύκλο μεταπτυχιακών υποχρεωτικών μαθημάτων και μια σειρά ειδικών σεμιναρίων στη Φιλοσοφία, Ιστορία της Φιλοσοφίας, την Ιστορία των Επιστημών, τη Λογική και την Επιστημολογία. Από το 1994, λειτουργεί ως εγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ), διεπιστημονικού χαρακτήρα, που απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε) και Διδακτορικό Δίπλωμα.

Από το 1996 λειτουργεί το Διαπανεπιστημιακό Π.Μ.Σ. στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο Πρόγραμμα αυτό είναι εγγεγραμμένοι 50 Υποψήφιοι Διδάκτορες και 150 Μεταπτυχιακοί Σπουδαστές (Μ.Δ.Ε). Εξάλλου, το Πρόγραμμα αυτό οργανώνει κάθε χρόνο μια σειρά εβδομαδιαίων διαλέξεων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, καθώς και ερευνητικά σεμινάρια και διεθνή συνέδρια. Τα μαθήματα και τις δραστηριότητες αυτές παρακολουθούν, εκτός από τους Υ.Δ. του Τομέα, αρκετοί ακόμη Υ.Δ. άλλων ΑΕΙ. Για την απονομή του Μ.Δ.Ε., απαιτούνται η επιτυχής παρακολούθηση 6 υποχρεωτικών μαθημάτων και 4 ειδικών σεμιναρίων, και η συγγραφή μεταπτυχιακής εργασίας διπλώματος. Για την απονομή του Δ.Δ. απαιτείται μετά το Μ.Δ.Ε. η συγγραφή και επιτυχής υποστήριξη Διδακτορικής Διατριβής. Τα υποχρεωτικά μαθήματα του Π.Μ.Σ. είναι τα εξής:

* Λογική

* Συστηματική Φιλοσοφία

* Φιλοσοφία των Επιστημών

* Θέματα Ιστορίας και Φιλοσοφίας

* Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και Επιστήμη

* Θέματα Φιλοσοφίας και Επιστήμης στον Μεσαίωνα

* Ιστορία των Επιστημών στον 16ο και 17ο αιώνα

* Οι Επιστήμες από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα

* Νεότερη Φιλοσοφία

Ανάμεσα στα θέματα των ειδικών σεμιναρίων του Π.Μ.Σ. περιλαμβάνονται η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, η Ιστορία των Οικονομικών Θεωριών, η Ιστοριογραφία της Επιστήμης, ο Σκεπτικισμός, ο Δαρβινισμός, η Μεσαιωνική Ιστορία των Θεσμών, ο Κant, o Hengel, η Φαινομενολογία, η Ερμηνευτική, ο Ρεαλισμός στη Φιλοσοφία της Επιστήμης, οι Επιστήμες στον Ελληνικό Πολιτισμικό Χώρο από το Βυζάντιο ως την Επιστημονική Επανάσταση. Ο Ελληνικός Διαφωτισμός, Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, Kuhn και Wittgenstein, η Αντιληπτική Γεωμετρία και Φιλοσοφία, η Φιλοσοφική Σκέψη και το παιχνίδι, η Παλαιογραφία κ.α. Παράλληλα ο Τομέας επιβλέπει την εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών και στις υπόλοιπες επιστημονικές περιοχές τις οποίες καλύπτει, και διεξάγει έρευνα σε συνεργασία με άλλους Τομείς του ΕΜΠ, καθώς και με Ελληνικούς και Διεθνείς Επιστημονικούς Φορείς, ενώ συμμετέχει και σε δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα ERASMUS. Εξάλλου, μέλη του Τομέα ΑΚΕΔ συμμετέχουν σε Προγράμματα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης .

Στο επίπεδο της Έρευνας, ο Τομέας ΑΚΕΔ έχει αξιόλογη δραστηριότητα, καθώς μέλη του συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, τόσο εθνικά (ΕΜΠ, ΓΓΕΤ) όσο και Ευρωπαϊκά και Διεθνή (Stride, Human Capital κ.α.). Μεταξύ των ερευνητικών αντικειμένων του Τομέα είναι και τα ακόλουθα:

* Η επίδραση της νέας Τεχνολογίας σε βασικά κοινωνικά μεγέθη όπως η απασχόληση, οι δικαιακές σχέσεις, η σωματική και ψυχική υγεία, το περιβάλλον, η κοινωνική διάρθρωση του πληθυσμού, η εκπαίδευση.

* Η ανάλυση και διερεύνηση των παραγόντων της παραγωγικότητας, με έμφαση στις ιδιομορφίες της Ελληνικής Οικονομίας.

* Η αστική ανάπλαση στη χώρα μας ως μέσο πολεοδομικής παρέμβασης και άσκησης κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής.

* Η εξέλιξη της πολεοδομικής νομοθεσίας και νομολογίας σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

* Η επίδραση του θεσμικού πλαισίου στη φυσιογνωμία της ελληνικής πόλης.

* Η αντιμετώπιση του θορύβου στις τουριστικές περιοχές.

* Οι κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή και χρήση ήπιων μορφών ενέργειας στην κοινωνική κατοικία.
Στοιχεία διοίκησης και πρόσβασης
Διευθυντής Καρασμάνης Βασίλης
Τηλέφωνο 210 772 1617, 210 772 1619
Fax 210 772 1618
Διεύθυνση Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου
Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και
Φυσικών Επιστημών,
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πολυτεχνειούπολη,
157 80 Ζωγράφου, Αθήνα
Προσωπικό [23 μέλη από τα 210 της Σχολής]
Καθηγητής Καλδής Βύρων
Καρασμάνης Βασίλης
Κουτούγκος Αριστοφάνης
Μηλιός Ιωάννης
Χατζοπούλου - Τζίκα Αλίκη
Αναπληρωτής Καθηγητής Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
Ασημακόπουλος Μιχαήλ
Ρεντεζή Μαρία
Ρομπόλη Ανδριάννα-Αθηνά
Επίκουρος Καθηγητής Αραγεώργης Αριστείδης
Εξάρχου Ζωή
Ιεροδιακόνου Αικατερίνη
Μιχαηλίδης Παναγιώτης
Ράπτη Παναγιώτα
Λέκτορας Θεολόγου Κωνσταντίνος
Λοΐζου Μαρία
Παλαιολόγου
Τσώλας Ιωάννης
ΙΔΑΧ Γερασίμου Στέφανος
Ε.Ε.ΔΙ.Π. Δαμιανός Πέτρος
Μανιού Μαγδαληνή
Μαυρογόνατου Γεωργία
Στεργιόπουλος Κωνσταντίνος